Sunday 16 March 2014

Pita z kurczakiem i porem, bez zdjecia

Zdjecia nie ma, bo zezarlim zanim wogole pomyslalam o zdjeciu... Podaje przepis, on jest uwaga uwaga z brytyjskiej ksiazki kulinarnej z przepisami ciut zdrowszymi (podaja kalorie i zamienniki do popularnych potraw, Hairy Bikers Diet- wyprobowane wielokrotnie).
Potrzebujemy-
paczka ciasta filo/kory
500 gram grillowanego kurczaka (ja mialam surowego ale poddusilam)
100 gram szynki (ja kupilam przyznaje najtansza jaka byla)
cebula
por
300 gr creme fraiche czyli takiej kwasnej gestej smietany (kupilam low fat choc z reguly produkty tego typu uzywam tylko pelnotluste)
2 lyzeczki czosnku w granulkach lub 2 zabki swiezego
odrobina oliwy z oliwek
Podduszamy na patelni na oliwie drobno posiekanego pora i cebule z czosnkiem. Po kilku minutach, zanim zbrazowieja dorzucamy kurczaka i drobno pokrojona szynke. Mozna dolac okolo 200 ml wody ale nie wiecej.
Wrzucamy wszystko do miski, posypujemy lyzka maki (ale nie jest to konieczne). Dorzucamy creme fraiche i dobrze mieszamy. Do brytfanki wkladamy 2-3 platy ciasta filo. Zostawiamy 2 platy na wierzch, reszte platow z opakowania drzemy na kawalki i mieszamy z masa. Wykladamy mase na ciasto filo, przykrywamy 2 platami (zalezy od wielkosci brytfanny, jeden plat pokrywa cala moja wiec zuzylam 2- jeden na drugim). Ja surowa pite tne na kawalki, skrapiam woda i wsadzam do piekarnika na 40 min na 200 stopni.
Mozna jesc na cieplo i na zimno.
Wykladamy do misy, dorz

No comments:

Post a Comment